Met alles wat op ons pad komt, op welk vlak in ons leven dan ook, kan er soms een onverklaarbare (negatieve) gedachten vrijkomen. ‘Is dit wel een goed idee?’ ‘Dat kan toch nooit uit?’ ‘Hoe moet dat op lange termijn?’ De een heeft het een beetje in zijn/haar natuur liggen en de ander wat minder, maar we zijn er allemaal mee bekend. Wat ik al eerder schreef, dit hebben we allemaal, in grote of kleine mate, op elk gebied.

Zakelijk gezien ligt het misschien voor de hand. Je kunt je goed voorstellen dat er vroeg of laat vraagstukken komen. Maar ook persoonlijk kun je er regelmatig tegenaan lopen. Waartegen precies? Nou, tegen de bekende beren op de weg. Dan kun je denken aan de bijvoorbeeld financiën, een mogelijke verbouwing maar ook het moeten maken van belangrijke keuzes.

´´ Om zo beter te begrijpen wat er soms in je hoofd omgaat en dat het zeker niet voor niets is.´´

De bekende ‘beren’ die je tegen kunt komen helpen je vaak niet. Sterker nog; ze brengen je soms nog meer aan het twijfelen en dus komt er niet eens een actieve, weloverwogen beslissing. Bij mezelf merk ik bijvoorbeeld dat als ik zolang blijf wikken en wegen, er helemaal geen keuze komt waar ik heel tevreden op terug kan kijken. Ik heb al zoveel scenario’s bedacht dat ik te ver afdwaal van het daadwerkelijke punt. Dus wat het uiteindelijk ook wordt, je bent dan eigenlijk al te druk geweest met datgene wat niet zoveel nut heeft.

Wat voor beren zijn dit eigenlijk? Waarom loop jij ertegen aan? Waarom zijn ze er überhaupt? Misschien is het wel eens leuk om dit gezegde van de andere kant te bekijken. Om zo beter te begrijpen wat er soms in je hoofd omgaat en dat het zeker niet voor niets is. Je kunt deze bekende beertjes nu nooit meer zien zonder hieraan te denken, maar misschien is dan juist wel een doel bereikt.

– nooit meer zonder na te denken –

Oranje: dit hebben we allemaal, echter, de een laat zich er minder door leiden: angst voor het Onbekende. Ons brein functioneert in de basis het beste op voorspelbaarheid. Op het moment dat iets anders gaat of er zijn onverwachte ontwikkelen schiet er gelijk een vorm van stress door je hoofd. De ‘oranje’ beer. Deze geeft gelijk aan dat het niet oké is en dat je er van weg moet blijven. Dat onbekende richtingen niet bij voorbaat verkeerd hoeven te zijn komt het later nog wel achter, je brein is namelijk ook in staat om te relativeren door middel van wat je meegemaakt hebt in andere situaties.

Groen: het kan een geruststelling zijn of juist helemaal niet, maar de hoeveelheid beren die je soms tegenkomt zit hem ook in de genen. Als jouw ouders bijvoorbeeld erg terughoudend zijn geweest in bijvoorbeeld uitgaven, omdat zij liever veel spaarden, heb jij nu dikwijls je hand op de knip. Mocht er een belangrijke uitgave op de planning hebben staan kan dat zeker voor heel veel tegenstrijdige gevoelens zorgen. Heel logisch, want dat is wat hebt meegekregen. Dit, en zoveel meer. Het kan heel goed zijn dat dat helemaal niet handig is vandaag de dag en dat dat echt voelt als een belemmering; een ‘beer’. Nu je dit weet kun je bewuster deze beer vriendelijk doch dringend verzoeken te verdwijnen.

´Van beren kan je leren.´

Geel: jij zelf bent met je gedrag, gedachten en gevoel een grote pion in het spel. Wat ik hierboven al beschreef, ik ben iemand die lang kan overdenken. Ik geef zo’n beer dan ook veel te veel kans om me te laten beïnvloeden. Met dat ik me daarvan bewust ben, kan ik een volgende keer zorgen dat ik gelijk de afweging voor mezelf maak wat me hier te doen staat. Sneller handelen is sneller beslissen en dus minder ruimte voor deze gele vriend. Als jij weet bij jezelf wat voor rol deze heeft kun je hier ook op inspelen. Dat lijkt wellicht ingewikkeld zo maar echt, je bent er zo achter. Benoem voor jezelf je gedrag, gedachte en gevoel bij een volgende situatie en je bent al snel op de hoogte welke bij jou de voorkeur heeft.

Rood: die rode beer is slim. Deze weet alleen maar Redenen om iets niet te doen. Een beer op de weg staat voor belemmering en dus is er ergens iets wat je juist wel wilt doen. Toen jij bedacht had dat die ene muur geel moest worden, was jij nog niet in de bouwmarkt geweest. Wist jij veel hoeveel kleuren geel er waren? Wat zou nu het beste zijn? Welke zou het beste staan bij de meubels? Als het er eenmaal op zit kun je niet terug, nee. Ja, misschien nog maar even nadenken. Wellicht is groen dan beter. Ach, laat ook maar zitten, wat een gedoe voor 1 zo’n muur. De rode beer heeft gesproken. Maar laat me raden? Ergens… wil jij die muur nog steeds een kleurtje geven toch?

´Als jij er voor open staat hebben deze beren een hoop te vertellen.´

Wit: persoonlijk vind ik deze het mooiste: Wijsheid. Van beren kun je leren. Het is niet altijd fijn en ook tot juiste beslissingen komen is geen gemakkelijke weg. Maar als jij erop terug kan kijken en weet wat er anders kan, wat jij hebt geleerd, heb jij het beste uit de situatie gehaald. Jezelf scherp blijven stellen en niet genoegen nemen met minder maakt je tot een mooi ontwikkeld persoon. Als jij ervoor open staat hebben deze beren een hoop te vertellen. Waar je vandaan komt, wat je er mee doet in het nu en hoe je het inzet in de toekomst. Laat het niet voelen als een belemmering of obstakel maar zie het als een kans.

– je hoeft echt niet naar ze uit te kijken –

Ik ben erg benieuwd of ik jou heb weten te prikkelen hiermee. Ik hoop vooral dat je er wat aan hebt. Je hoeft echt niet naar ze uit te kijken maar misschien begrijp je beter waarom. Dat alleen kan je helpen en zo hoeft het je ook niet van je stuk te brengen. Het kan ook leuk en fijn zijn om weer wat van jezelf te leren. En alvast mijn excuses, als het eten van deze beertjes niet meer gedachteloos kan…