Als je weleens foto’s maakt dan weet je wat er gebeurt als je wilt scherpstellen. Waar je je camera op richt wordt scherp, de rest waziger. Daar hoef je tegenwoordig niet eens meer een uitgebreide camera voor te hebben, een beetje smartphone kan het ook al. Wij kiezen door naar een schermpje of door een lens te kijken, wat we scherp willen zien en wat niet. We nemen daarmee de tijd om de afbeelding naar ons zin te maken.

-hoe kijk jij door je lens?-

In ons dagelijks leven kun je wel zeggen dat we iets meer weg hebben van de autofocus. Je raadt het al, het gaat allemaal vrij automatisch. Onze agenda is ingevuld en verplichtingen volgen elkaar op. We beginnen de dag en focussen ons op hetgeen waar we mee bezig zijn. Om zo aan het eind van de dag te concluderen dat we ons lijstje weer keurig hebben afgewerkt. Dat kan in welke vorm dan ook. Misschien ben je wel een ondernemer die geleefd wordt van vergadering naar lunchafspraak en zo verder. Wellicht ben je een moeder of vader die zich opgesloten voelt in de dagelijkse routine en zich elke avond afvraagt waar de ‘tijd voor mezelf’ ook alweer was. Het zit het hem vaak niet eens in het feit dat we onze activiteiten negatief zien maar het doel ervan uit het oog verloren zijn.

”Zo kom je erachter of het echt van waarde is wat je aan het doe bent of dat het ondertussen een ingeslopen ritme is.”

Scherpstellen; dat helpt je om je beter te focussen op wat je doet. Geef het de volle aandacht. Zo kom je erachter of het echt van waarde is wat je aan het doen bent of dat het ondertussen een ingeslopen ritme is. Stel scherp op dingen die je gelukkig maken om zo de aandacht van de omgeving even af te leiden. Daardoor stel je jezelf automatisch de vraag: ‘helpt dit me of me doel te bereiken?’. Als je de tijd neemt om je activiteiten zo langs te gaan, zal je merken dat er best veel tussen zit waar je niet bepaald veel voldoening van krijgt. Ook minder leuke dingen moeten gebeuren maar door juist scherp te stellen op de leuke dingen, ervaar je ook meer geluk daarvan.

-kijk eens goed naar jezelf-

Om deze metafoor een beetje kracht bij te zetten kan een selfie niet ontbreken. Kijk eens even goed naar jezelf. Wat wil jij? Waar ligt jouw behoefte? Waar liggen jouw kleine geluksmomentjes in je dagelijkse bezigheden? Als je die weet, haal je meer voldoening en tevredenheid uit je dag. Een coach kan met je meekijken, door jouw lens, met eigen ogen. Zo kun je samen kijken waar je de focus op hebt of wellicht juist iets meer op zou willen hebben. Zo kun je efficiënte stappen maken naar het door jou bepaalde doel. Het geeft je vast en zeker voldoening!