Mindset; een veel voorkomend woord tegenwoordig. De letterlijke betekenis is ‘denkrichting’. Het lijkt erop dat er een groep mensen is die er heel erg mee bezig is en een groep die bij het woord al een rilling over de rug heeft lopen. Ook in mijn omgeving is deze term niet per se heel voorkomend en wordt het vaak geassocieerd met ‘zweverig’ of ‘moeilijk doen’. Je snapt, voor iemand als mij, die mentale onderwerpen juist heel laagdrempelig probeert te houden, een uitdaging.

”Het is niet ‘moeilijk doen’, het is het jezelf makkelijker maken

Jouw ‘denkrichting’ is bepaald en ontwikkeld door je opvoeding, gebeurtenissen en karakter. Dat is niet zweverig en vooral ook niet moeilijk, het is een feit. Daar mag je trots op wezen want het maakt je tot degene die je vandaag de dag bent. Echter; door de jaren heen, hoe ouder je wordt, hoe meer je meemaakt…Je kan in de war raken van je eigen manier van denken. Verstrikt door je eigen visie op dingen omdat het op een bepaald punt jezelf niet verder helpt. Dan is het je taak om eerlijk te zijn tegen jezelf en te concluderen dat je misschien wat aan je ‘denkrichting’ kan sleutelen. Bij de een gaat dat vrijwel automatisch, de ander kan hierin wat eigenwijs zijn. Ook hierbij geldt, het is niet ‘moeilijk doen’, het is het jezelf makkelijker maken.

Voor types die graag vasthouden aan hun eigen manier van doen, niet erg open staan voor anderen en hun invloeden is dit een ingewikkeld puntje. Want deze personen laten zich niet eenvoudig een spiegel voorhouden. Want, ‘’dit heeft het me ook van alles opgeleverd..’’. En dat is volkomen juist maar toch, het feit dat je niet wil meekijken vanuit een andere hoek, is vaak gebaseerd op een vorm van onzekerheid. Dus ook jou: werk aan de winkel!

– zie jij belemmeringen? –

Met deze twee beelden heb ik het geprobeerd in beeld te brengen. Hetzelfde perspectief, in principe hetzelfde beeld en toch verschillend bekeken. Stel; je hebt een doel of je werkt ergens naar toe, op welk vlak dan ook. Zie jij dan als eerst wat je belemmert? Wat er in de weg staat? Waardoor je uiteindelijke doel alleen maar meer vervaagd en niet meer iets is waar je het meest mee bezig bent of waar je gelukkig van wordt? Of houd je je gefocust op waar je naartoe werkt en laat je je niet afleiden door obstakels en drempels onderweg? Deze manier van denken, mindset, is echt essentieel voor hoe je met situaties om kan gaan.

– of laat jij je niet belemmeren? –

Als je drukker bent met de beren op de weg dan leidt dat af van het oorspronkelijk doel. Je kunt de beer een kans geven ja, om je tegen te laten houden, je kunt een andere beer gelijk geven ‘omdat het vast wel weer zus of zo zal lopen’ en zo zit je in je cirkeltje, volledig afgedwaald van waar je mee bezig was. Maar als jij je hierin herkent, probeer het dan eens anders. Daag de beer uit. Ja, dit is me eerder overkomen, maar misschien gebeurt het nu niet. Ja, ik ben bang voor de gevolgen die gaan komen, maar ik wil het wel proberen. Ja, de vorige keer mislukte deze opdracht, maar nu heb ik meer geleerd. Enzovoort. Deze ‘denkrichting’ zorgt niet voor minder obstakels of minder drempels, sterker nog, het zijn er precies evenveel. Maar in hoeverre ze een kans krijgen om je te belemmeren, dat hangt volledig van jou af! En dus, mindset, is wel degelijk belangrijk. Niet zweverig, wel leerzaam. Niet ‘moeilijk doen’, wel uitdagend. Maar ik beloof je; het levert je meer op. Kennis over jezelf en over hoe het ook kan.